5 juli 2015

Uitzetten

Dan liever vierkante wielen en bevroren rails. Dat scheelt een slok op een borrel. Het is hartje zomer en dat 'willen we weten' ook. Via radio, tv en via de Nederlandse wijk op het wereldwijde web, worden we overspoeld met 'waar we rekening mee moeten houden'. Gelukkig heeft Nederland een Nationaal Hitteplan van slechts 22 pagina's. Het beste is dat je het werkstuk vooraf uit je hoofd leert. Dan weet je tenminste hoe je anno 2015 moet handelen. 

Het spoor heeft last van de hitte. Het spoor trekt krom. Actie is gewenst. Het calamiteitenplan van ProRails voorziet gelukkig in veel zaken. Afkoelen van kilometers heet ijzer is geen kattenpis. Het bedrijf zet alle troeven in. De afgelopen dagen controleren inspecteurs de rails voortdurend. Deze hitteschouw is nodig om kromtrekkende ijzerwaren in kaart te brengen. Het is goed om dit in de gaten te houden.

'Hittewatchers' houden het extreme verloop ook goed in de gaten. Hittewatchers zijn medelanders die er verstand van hebben. Erger(lijk) is: Hittewatchers delen hun kennis met ons. De constateringen worden namelijk zonder enige vorm van terughoudendheid via tv, radio en internet met ons gedeeld. De codes vliegen ons om de oren. Bleef het daar maar bij, maar het kan nog erger. Men geeft tips...
De kenners vertellen hoe we ons op 'hittedagen' het best kunnen gedragen.
Geitjes.., zo noem ik de SBS-achtigen die ons via publieke en commerciële omroepen met een quasi serieuze en betrokken gezichtsuitdrukking zuchtend overtuigen van nieuws, weer en achtergronden van het nieuws, halen de deskundigen naar de presentatiedesk. Drie warme dagen. Dat moet serieus benaderd worden. De tips worden op een dwingende, verplichte wijze aan ons doorgegeven. Dat het menens is, dat is wel zeker. Soms is één hittewatcher niet voldoende en gelukkig worden de adviezen constant herhaald. Als dat maar goed komt... En we nemen het met ons allen nog serieus ook.

Zoek een schaduwrijk plekje, ga niet de hele dag in de zon zitten. Drink voldoende. Verdeel de inspannende werkzaamheden over de dag, maar zorg ervoor dat je in het begin van de middag rustig de tijd neemt. Niet om het middaguur, want het is zomertijd. Rond 13.00 uur is de zon het meest venijnig. Ouderen kunnen beter helemaal niet bewegen. De inspanning zou fataal kunnen zijn.
Denk aan de kinderen en aan je huisdieren. De 'hittewatchers' informeren je.
Overschakelen naar een ander tv- of radiokanaal is te doen, maar je komt niet van de deskundigen af. Overal en altijd kom je ze tegen. Heerlijk. Op deze manier hoef je gelukkig niet zelf na te denken.

Het meest ergerlijke komt nog: Op straat wordt er over nagepraat.
Het gesprek van de dag. 'Trending Topic'. En zo rollen we door met ons allen.
Mijn kat 'Meneer Jansen' redt zich prima. Hij ligt onder een struik, de rare vogel.
Hij ziet ze vliegen en hij vindt ze interessant. Hij maakt zich verder niet druk.
Niet over het weer en niet over wat er komen gaat. Het is wel goed zo.

Ik zet de tv uit en ik doe de radio aan. Een muziekprogramma deze keer. Helaas wordt de muzikale reeks onderbroken. Er is noodweer op komst. Code oranje. Of het er van komt, dat is niet bekend. Gelukkig worden we toch nog even vooraf op de hoogte gebracht. We zijn gewaarschuwd.

In dit soort tijden moet ik altijd denken aan de relativerende opmerkingen van een goede vriend.
Heb je last van de hitte? Verbeeld jezelf dat het regent.
Heb je last van de regen? Denk gewoon aan lekker zonnig weer. Hij heeft gelijk.
Het helpt me iedere keer weer. Het is een advies voor iedereen die het lezen wil.
Neem het gerust in je op. Het maakt alle hitteplannen, weersvoorspellingen,
-waarschuwingen en hittewatchers overbodig. 

Het ergerlijke aan deze ongevraagde tip? Het is weer iets om te onthouden.

Is het spoor al uitgezet? Der zit een knop op.
Ik wens allen een fijne zomer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten